
با توجه به شیوع ویروس کرونا در کشور اتخاذ شد بسته حمایتی سازمان مالیاتی، ویژه سال 1399

یکی از مهم ترین و اصلی ترین ابزارهای پیشرفت و توسعه اقتصادی در نظام بین الملل، شفافیت اقتصادی و جلوگیری از پنهان کاری در معاملات اقتصادی می باشد. بر این اساس یکی از عمده ترین برنامه های اقتصادی کشورهای صنعتی دنیا تلاش جهت شفاف سازی اقتصادی و مبارزه جدی ایشان با اقتصاد زیرزمینی می باشد. به طور یقین شفافیت اقتصادی فارغ از اینکه مانعی اصلی در برابر قاچاق کالا بوده و باعث رونق کسب و کار اقتصادی در سطح بازارهای داخلی گردیده و همین زمینه ساز کاهش نرخ بیکاری می گردد، از سوی دیگر یکی از ملزومات جدی در جهت بسط عدالت اجتماعی و اقتصادی می باشد. چراکه شفافیت اقتصادی موجب می شود تا نظام مالیاتی بتواند براساس شواهد و قراین واقعی اقدام به اخذ مالیات نموده و با اعمال عدالت مالیاتی، زمینه ساز عدالت اقتصادی و اجتماعی شود. اما حال سوال اصلی و مهم اینجاست که شفافیت اقتصادی چگونه حاصل می گردد؟ آیا همه بخش ها و بنگاه های اقتصادی حاضر به پذیرش رویکرد شفافیت در نظام اقتصادی می باشند؟ به طور یقین پاسخ ما به این پرسش آری نخواهد بود. چراکه در همه کشورهای دنیا و در تمامی نظام های اقتصادی بخش هایی وجود دارند که منافع خود را در اقتصاد پنهان و زیرزمینی به دست می آورند و شفافیت اقتصاد چالشی جدی در برابر سود آوری ایشان خواهد بود. پس عامل شفافیت اقتصادی رویکردی است که نیازمند تلاش های طاقت فرسای بخش های تصمیم گیری اقتصادی در کشورهای مختلف دنیاست و نظام های اقتصادی جهت نیل به این هدف باید از ابزارهای کارگشا و موثری بهره برداری نمایند تا در کنار ایجاد شفافیت در عرصه مراودات اقتصادی به ایجاد رونق در نظام کسب و کار بپردازد. در این راستا نظام مالیاتی ایران در طول سال های اخیر با اجرای ماده 169 مکرر قانون مالیات های مستقیم، فعالان اقتصادی و مودیان مالیاتی را موظف نموده تا اقدام به ارائه صورت معاملات فصلی خود نمانید. که براساس این قانون مودیان مالیاتی ملزم به ارائه گزارشی نسبت به فعالیت های اقتصادی خود در قالب صورت معاملات خواهند بود. اگرچه اقداماتی از این دست در کشورهای صنعتی و پیشرفته از سال های دور اجرایی شده است، اما باز هم این رویکرد سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص ارائه صورت معاملات فصلی از سوی مودیان و یا اجرای قوانینی همچون قانون مالیات بر ارزش افزوده بیانگر عزم جدی دستگاه های تصمیم گیری کشور در عرصه اقتصادی جهت نیل به ایجاد نوعی شفافیت در نظام اقتصادی ایران می باشد. متاسفانه تجارب تلخ فسادهای اقتصادی بزرگ در سال های اخیر بیانگر این واقعیت مهم است که تا همه دستگاه های حاکمیتی و اقتصادی دولت به طرف وضع و اجرای قوانینی در راستای شفافیت عملیات های پولی و بانکی بنگاه های اقتصادی حرکت نکنند، شاهد رخ دادن مواردی گزاف و پر هزینه ای چون اختلاس ها و بدهی های بانکی خواهیم بود. لذا عزم جدی نظام مالیاتی را می توان در این راستا مسئله ای کاملا مثبت در کارنامه این دستگاه دولتی در نظر داشت. بدون شک وجود چنین قوانین مهم و موثری در نظام مالیاتی ایران گویای چشم انداز توسعه محور بخش های کلان اقتصادی کشور از جمله سازمان امور مالیاتی کشور می باشد که امید است با تداوم این رویکرد شاهد تدوین و اجرای قوانین مالیاتی با محوریت پیشرفت و توسعه اقتصادی باشیم.
نوروز برای ما ایرانیان، همواره نشانی از امید و نشاط، تحول و نوزایی، دگرگونی دلها و احوال و سرسبزی و نورستگی طبیعت بوده است. در روزهای آغازین سال نو شمسی، دلها و حال و هوای ما ایرانیان، جلوهای مصفا و آرامشی نو مییابد و در حالی که دیدارها، تازه و یادها و خاطره ها زنده میشود، طبیعت نیز رختی نو و ردایی سبز بر تن میپوشد و به سوی رویش و حیاتمندی دگرباره قدم بر میدارد. اکنون که در آستانه بهار طبیعت قرار داریم و فرصتی مناسب برای نوسازی و تحول گرایی است، جا دارد نگاهی به وقایع سپری شده در سال 1398 بیاندازیم و تجربه گرانقدر گذشته را توشه راه آینده سازیم. سالی که گذشت برای سازمان امور مالیاتی کشور، سالی سرنوشتساز بود. از یکسو اعمال فشارها و تهدیدهای نظامی علیه دولت و مردم ایران و از سویی دیگر، تحریمهای اقتصادی و در راس آن، تحریم مستقیم صنعت نفت ایران، اقتصاد ایران را با چالشی بزرگ مواجه ساخته است. با این حال و با وجود تهدیدهای فراگیر خارجی و مشکلات و تنگناهای داخلی، مودیان عزیز، در سال 1398 تعاملی ویژه با نظام مالیاتی داشته و با درک وضعیت فعلی کشور، دولتمردان و برنامه ریزان اقتصادی را در اداره کشور و تامین هزینه های جاری و عمرانی آن یاری رساندند; به طوری که پس از گذشت سالها، حماسهای بزرگ در عرصه اقتصاد رقم خورد و نظام مالیاتی توانست کاهش درآمدهای نفتی را با تلاش مضاعف و افزایش درآمدهای مالیاتی جبران نماید. بیتردید این رخداد کمنظیر، حاصل به بار نشستن سیاستها و برنامههای تحولآفرین نظام مالیاتی و حرکت یکپارچه این دستگاه به سمت هوشمندی ومدرنسازی به موازات تقویت رویکرد تعاملآمیز با مردم بوده است. البته مدرنسازی نظام مالیاتی در دو گام اساسی تعریف شده است. نخست تکمیل طرح جامع مالیاتی و مکانیزه و الکترونیکی شدن تمامی فرآیندها و خدمات مالیاتی و دوم هوشمندسازی نظام مالیاتی. بیتردید مهمترین سیاست نظام مالیاتی در سال 1398 ، طراحی نقشه راه گام دوم مدرنسازی نظام مالیاتی یعنی تحقق «مالیات هوشمند مبتنی بر ریزدادههای ثبتی مودیان» بود و گامهای موثری در این زمینه برداشته شد; اما اصلیترین گام، با اجرا و تحقق مولفههای کلیدی نقشه هوشمندسازی نظام مالیاتی در سال جدید برداشته خواهد شد و با تکمیل پایگاه اطلاعات مودیان به مدد همکاری دستگاهای ذیربط، سازمان امور مالیاتی کشور به سمت تشخیصهای دقیقتر و وصول عادلانهتر مالیات حرکت خواهد کرد. همچنین در سال 98، اقدامات موثری در زمینه مقابله یکپارچه و سیستمی با فرار مالیاتی و وصول مالیات حقه و پیشگیری از این پدیده شوم برداشته شد که عملا این سیاست کلیدی در سال جاری و سالهای آتی نیز در دستور کار سازمان خواهد بود. علاوه بر این، اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و نصب و راهاندازی سامانه مذکور توسط مشمولان از سال آینده، از دیگر برنامههای کلیدی نظام مالیاتی برای هوشمندسازی به شمار میرود که با همراهی موثر اصناف به بهترین شکل به اجرا درخواهد آمد.
در سال جدید، میباید با تداوم فرهنگ و مدیریت جهادی و مشارکت فعال همه ارکان و همکاران توانمند سازمان سرفراز امور مالیاتی کشور، با امید و انگیزه و روحیهای مضاعف، برنامههای سازمان را به پیش ببریم; بر کاستیها و مشکلات فائق آییم و در نهایت جلوهای ماندگار از این سازمان و توانمندیهای آن به مردم عزیز ایران ارائه دهیم. بر کسی پوشیده نیست که دستاوردهای حاصله و توفیقات کسب شده، همه و همه به کلیت خانواده نظام مالیاتی تعلق دارد و بیاغراق تک تک اعضای خانواده خدوم سازمان امور مالیاتی کشور در توسعه و بالندگی نظام مالیاتی و پیشرفت و آبادانی کشور سهم داشته و دارند. همچنین نقش مهم و برجسته مودیان محترم در همراهی و همدلی با نظام مالیاتی و درک وضعیت و شرایط منحصر به فرد اقتصاد کشور غیرقابل انکار است.
با تبریک فرارسیدن نوروز باستانی به مردم عزیز و به ویژه مودیان محترم مالیاتی، از «مقلبالقلوب و الابصار»، سالی مملو از خیر و برکت و سلامتی و شادکامی را برای ملت شریف ایران خواستارم و امیدوارم با تداوم این همراهیها، فرصتهای لازم را برای حرکتهای بزرگ و برداشتن گامهای سترگ ایجاد و به واقعیت تبدیل کنیم. همچنین فرارسیدن سال نو و «عید باستانی نوروز» را به خانواده خدوم نظام مالیاتی در جای جای ایران عزیز اسلامی تبریک عرض نموده و از خداوند منان، سلامتی و آرامش را برای همکاران گرانقدر و خانواده محترم ایشان خواستارم.
مدیرکل امور مالیاتی یزد گفت: شناسایی و مبارزه با فرارهای مالیاتی یکی از محوری ترین برنامه های سازمان مالیاتی است که سبب تحقق هرچه بیشتر عدالت مالیاتی می شود.
به گزارش رسانه مالیاتی ایران، منوچهر اسدی،مدیر کل امور مالیاتی یزد اظهار داشت : در شرایط فعلی که کشور ایران در جنگ نابرابر اقتصادی قرار دارد باید به تحریم های ظالمانه دشمنان به دید یک فرصت نگاه کرد و با اتکای بودجه جاری کشور به درآمدهای مالیاتی به سمت کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی حرکت کرد که این مسئله نیزهمواره مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده است.
وی همچنین از کارمندان سازمان امور مالیاتی به عنوان سربازان این جنگ اقتصادی یاد کرد و افزود: افزایش فشارها و تحریمهای بینالمللی و به تبع آن کاهش درآمدهای نفتی در سال جاری، شرایط خطیر و پرمسئولیتی را در خصوص تحقق درآمدهای مالیاتی و تأمین بخش مهمی از هزینههای جاری کشور بر عهده دستگاه مالیاتی قرار داده است .
اسدی با بیان اینکه افزایش درآمدهای مالیاتی به معنای گرفتن مالیات بیشتر از مردم و فشار به تولیدکننده ها نیست تصریح کرد: با جلوگیری از فرارهای مالیاتی و شناسایی پایه های جدید مالیاتی کاهش درآمدهای نفتی را می توان جبران کرد که این خود گامی موثر در تحقق عدالت مالیاتی نیز به شمار می رود.
مدیر کل امور مالیاتی یزد خاطر نشان کرد: با توجه به جرم انگاری فرار مالیاتی در قانون مالیات های مستقیم و مجازات های تعیین شده و در راستای شفاف سازی درآمدهای واقعی از تمامی ظرفیت های قانونی در راستای برخورد قاطع با مرتکبان فرار مالیاتی استفاده خواهد شد که در این مسیر نیازمند همراهی همه ارگانها و مردم هستیم.
دفتر مرکزی: تهران، خیابان شهید مطهری، بعد از چهارراه سهروردی، پلاک 53، ساختمان محیا
دفتر شهریار: میدان فرمانداری، ابتدای بلوار شهید کلهر، پلاک 41، طبقه سوم، واحد 9
تلفن تماس :